Sukitusvaunu

By | Uncategorized | No Comments

Tilassa, jossa sukitusten esivalmistelut tehdään vaaditaan hyvä ilmanvaihto, valaistus ja paikat materiaaleille. Yksi ongelma isommissa projekteissa on järjestää taloyhtiöstä sopivat tilat sukitustöitä varten, tehdä sinne muutto ja toistaa samaa projektista toiseen, joka aiheuttaa omat ongelmansa kun työaikaa menee tiloja rakentaessa. Yleensä taloyhtiössä on saatavilla jokin sopiva huone yleisistä tiloista, mikä yleensä löytyykin vanhoista taloista helposti. Joskus tiloja ei saa järjestettyä ja esimerkiksi rivitalokohteissa ei yleensä ole tiloja saatavilla laisinkaan.

Ongelman ratkaisemiseksi rakensimme itsellemme oman työtilan, jossa suoritetaan sukitussukan ja haarakappaleiden esivalmistelut sekä epoksointityöt. Kriteerinä oli tarpeeksi suuret työskentelytilat ilman tunnetta ahtaudesta ja että tilaa on mahdollista helposti itse siirtää työmaalta toiselle. Päädyimme vaunuun, joka on varustettuna ilmalämpöpumpulla, mikä ylläpitää optimaalisen lämpötilan epoksitöitä varten ja esimerkiksi kesähelteillä saadaan paljon kaivattua viilennystä epoksimuoville ja siten lisää työaikaa asennuksille. Sen lisäksi kaikille materiaaleille ja työkaluille on omat nimetyt paikkansa.  Vaunussa on lämpöeristetyt seinät, katto ja lattia. Vaunun todellinen massa on kalustettuna on noin 1700 kiloa ja vaunun kokonaismassa on 3500 kiloa.

Työturvallisuus on huomioitu ja vaunussa on koneellinen ilmanvaihto, kunnollinen valaistus ja tarvittavat ensiapuvälineet aina mukana.

Rakennamme näitä myös myyntiin. Lisätietoja Kimmo Vartiainen kimmo.vartiainen@onos.fi p. 050 353 5901

 

Sukitusvaunu
Sukituspöytä ja ”mankeli”
Sukkatratit
Poistoilmapuhallin ja ilmalämpöpumppu
Epoksin punnitus ja sekoitusnurkka
Haarakappaleet
Henkilösuojaimet ja tarvikkeet
Sukitussukkien varastointi ja liimaustyöpöytä
Sukitusvaunu
Oviverho pitää kopin oikeassa lämpötilassa
Alaslaskettava silta helpottaa kulkemista

Viemäriremontin hinta sukittamalla

By | Uncategorized | No Comments

Omakotitalon viemäriremontin hinta sukittamalla

Omakotitalon viemäriremontin hinta sukittamalla on noin 8000 – 12000 euroa. Hintaan vaikuttaa suurimmaksi osin viemärihaarojen eli viemäripisteiden määrä.

Esimerkkitalona käytämme omakotitaloa, jonka koko on 100 – 200 neliötä, ja se sisältää noin 8 – 12 viemäripistettä. Esimerkiksi 9 pisteen talo: kaksi wc-lähtöä, kaksi wc-allas lähtöä, 4 lattiakaivoa, ja keittiö. Viemärien kunnostus sukittamalla parhaita materiaaleja käyttäen maksaa tällaiselle esimerkkitalolle noin 8000 – 12000 euroa.

Yleensä omakotitalon viemäriputket sukittaa noin 4 – 5 päivässä, jolloin kaikki vanhat putket on tehty sukittamalla. Materiaalikustannukset ovat yleensä noin 15-20% urakan hinnasta.

Jossain poikkeustapauksissa, jos viemäripisteitä on erityisen paljon, voi hinta olla suurempi.

Työn osuus ja kotitalousvähennys

Viemäriremontin kustannuksesta suurin osa on työtä, joka puolestaan on kotitalousvähennettävää. Kotitalousvähennys vuonna 2018 on 50 % remontin työn osuudesta, kuitenkin enintään 2400 euroa. Esimerkiksi 8000 euron, 1 viikon kestävän viemäriremontin työn osuus on noin 5000 euroa, josta voi saada 2400 euroa kotitalousvähennystä. Kotitalousvähennyksen jälkeen remontin hinnaksi jäisi siis 5600 euroa.

 

 

 

 

 

Talon poikkileikkaus. Viemäriremontti sukitus menetelmällä.

Esittelyssä Swedeliner Linerjet 150

By | Uncategorized | No Comments

Sukitustyökalut

Esittelemme työkalun mitä käytämme sukitustöissä. Sarjassa esitellään sukituksessa käytettäviä työkaluja laidasta laitaan ja kerrotaan pääpiirteittäin mitä työkalulla tehdään. Tällä kerralla vuorossa on Swedeliner Linerjet 150.

Linerjet

Linerjet, tuttavallisemmin ”Jetti”, on yksi monista työkaluista joita käytetään sukan asentamiseen eli ”ampumiseen” viemäriputkeen. Jetti toimii paineilman avulla.

Laitteen sisällä on kumipalje, joka kiinnipaisuessaan luo tiiviin ilmalukon sukan ulko- ja sisäpuolen välille. Kun sukan sisäpuolelle syötetään paineilmaa, kääntyy jetin suuttimeen asennettu sukka oikeinpäin ja sukka tulee laitteesta ulos. Sen jälkeen avataan ilmalukko ja jetin sisään syötetään lisää sukkaa, suljetaan ilmalukko ja lisätään ilmaa sukan sisäpuolelle.

Toisinsanoen sukitus etenee putkessa eteenpäin.

Jetti mahtuu hyvin kokonsa puolesta ahtaimpaankin tilaan sukitusta tehtäessä. Koska laitteessa ei ole itsessään säiliötä, on sukka mahdollista asentaa heti epoksoinnin jälkeen viemärilinjaan. Sukan hukkamäärää myös säästää verrattuna isompaan asennusrumpuun, koska jetillä pääsee viemärin lähelle.

Linerjet 150:llä on mahdollista sukittaa halkaisijaltaan DN50-225 putket. Ammuttavan sukan pituudelle ei ole rajoitteita, koska sukan kapasiteettia rajoittavaa säiliötä ei ole. Sukka syötetään laitteen läpi suoraan viemäriputkeen.

Huono puoli jetissä on suuri tarvittava ilmamäärä pitkissä sukituksissa, joten jettiä varten tarvitsee ison kompressorin. Sen lisäksi jetti ei sovellu ylöspäin tehtäviin sukituksiin, koska ammuttu sukka tyhjenee ilmasta joka kerta, kun sukkaa lisätään jetin sisälle.

Esittelyssä Sentinel-painevahti

By | Uncategorized | No Comments

Sukitustyökalut

Esittelemme kuukausittain yhden työkalun, jota käytämme sukitustöissä. Sarjassa esitellään sukituksessa käytettäviä työkaluja laidasta laitaan ja kerrotaan pääpiirteittäin mitä työkalulla tehdään. Tällä kerralla esittelyssä on omaa tuotantoa oleva Sentinel-painevahti.

Yksi sukitusprosessin suurimmista riskeistä on sukituksen epäonnistuminen silloin, kun käytetään aikakovetteista epoksia. Riskin aiheuttaa esimerkiksi sähkökatko, (sulake palaa) ihminen irroittaa kompressorin töpselin seinästä, tai kompressori vikautuu. Silloin vielä kovettumassa olevan sukan paine laskee, minkä seurauksena sukitus romahtaa viemäriputken sisään ruttuun, aiheuttaen kalliin vahingon. Romahtanut sukka täytyy poistaa putken sisältä joko jyrsimällä erikoistyökaluilla tai pahimmassa tapauksessa täytyy avata rakenteita ja vaihtaa vanha viemäriputki uuteen.

Sentinel-painevahti

Sentinel tarkkailee sukitussukan painetta. Häiriön tapahtuessa laite lähettää tekstiviestin, sekä soittaa päivystävän asentajan matkapuhelimeen. Tällöin tilanteeseen on vielä mahdollista reagoida ja estää sukan romahtaminen, välttäen kalliin vahingon syntyminen. Laitteen asetukset on muokattavissa työmaalla, joten on mahdollista valvoa kompressorin sekä sukan painetta.

Paineen lisäksi Sentinel valvoo myös sähkönsyöttöä ja vedenpinnan tasoja pumppaamoissa. Pumppaamoja tarvitaan samalla, kun kerrostalojen pystyviemärit ohipumpataan pohjaviemäreitä saneerattaessa. Sentinel valvoo myös kolmivaihevirran kaikkia vaiheita.

Sentinel tuo varmuutta projektiin, kun sukitusprosessia ei tarvitse itse olla vahtimassa paikan päällä. Myös asukkaat voivat olla rauhallisimmin mielin tietäen, että sukituksen kriittisintä vaihetta ei jätetä oman onnensa nojaan.

Onos Oy perustettiin vuonna 2013 Sentinel-painevahdin kehittämistä varten, eli kyseessä on meidän ensimmäinen tuote, jota edelleen valmistamme.